Betydligt dyrare att bygga flerbostadshus i år än ifjol

/assets/img/23886460-byggarbete.jpg
Foto: Mostphotos
 

I mars 2022 var byggkostnaderna för nya flerbostadshus nästan tio procent högre än vid samma tid förra året. Det visar ny statistik från SCB.

Att bygga flerbostadshus i mars 2022 var nästan tio procent dyrare än det var vid samma tid ifjol. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har Byggkostnadsindex för flerbostadshus stigit med 9,6 procent under perioden. Jämför man istället med noteringen för februari i år syns en uppgång om 1,5 procent.

En stor del av ökningen i Byggkostnadsindex mellan mars 2021 och mars 2022 utgörs av entreprenörernas kostnader; 9,2 procentenheter, medan byggherrarnas kostnader uppgår till 0,4 procentenheter.

Under perioden steg entreprenörernas kostnader för byggmaterial med 20,4 procent. Exempelvis ökade priserna på armeringsstål och trävaror med 75,7 respektive 59,3 procent. Samtidigt ökade kostnaderna i kategorin transporter, drivmedel och elkraft med 26,7 procent. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen