Efterfrågan på nyproducerade bostadsrätter mättad

/assets/img/mostphotos/34329533-crane-and-building-under-construction.jpg
Foto: Mostphotos
 

Marknaden för nyproducerade bostäder är i stort sett i balans. Dock börjar nu efterfrågan av nybyggda bostadsrätter vara mättad och på vissa håll i landet finns till och med stora överskott av nya lägenheter. Detta visar ett nytt index som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Ett nytt index från SBAB, SBAB Booli Housing Market Index, har mätt balansen mellan utbud och efterfrågan på nyproducerade bostäder. Indexet räkna ut genom att utbudet av nyproduktion ställs i relation till efterfrågan på samma ort, där efterfrågan beräknas både av hushållens flyttmönster och köpkraft. Indexet finns för hyresrätter, bostadsrätter och villor.
 – Totalt för Sverige ligger såväl bostadsrätter som villor och hyresrätter i ett spann som anger att det är en hyfsad balans. Tittar man från utvecklingen i slutet av 2016 och fram till i dag ser man dock en tydlig trend att det gått från att vara ett väldigt gynnsamt läge att bygga bostadsrätter till att det i dag är betydligt mindre gynnsamt. Trenden för villor har samtidigt varit den omvända. Det ser ut att finnas möjlighet att bygga fler villor, säger SBAB:s chefekonom Robert Boije till Nyhetsbyrån Direkt.  


I indexet kan man se att det råder balans mellan utbud och efterfrågan på nyproducerade bostadsrätter, men att det är stora skillnader mellan olika kommuner. I Järfälla i Stockholm finns ett stort överskott av bostadsrätter eftersom man där byggt mycket i Barkarbystaden. Även i Uppsala finns ett överskott på nybyggda bostadsrätter medan det i Norrköping finns ett underskott. Läget på nyproduktionsmarknaden kan dock förändras snabbt. För några år sedan var marknaden nästan i balans i både Uppsala och Järfälla medan det nu är stort överskott av bostadsrätter.
– Ett ändrat utbud får snabbt genomslag i indexet. När man sålt av de stora överskotten kan indexet dyka igen, säger Robert Boije.  


Nyhetsbyrån Direkt skriver att marknaden för nya bostadsrätter i Malmö och Göteborgs kommun mättats allt mer. I Stockholms kommun finns fortfarande ett litet utrymme för en fortsatt produktion av bostadsrätter.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen