​Många nya bostäder i flerbostadshus – samtidigt som få äldre rivs

/assets/img/bilder_nyheter/Västerås_LM/StockholmLM/stadion.jpg
Nyproduktion vid Stadion i Stockholm. Foto: Linda Myrin
 

Antalet lägenheter i flerbostadshus ökar. Under 2018 färdigställdes 20 procent fler än året innan. Trots det var antalet påbörjade rivningar inom kategorin få. Det skriver Byggvärlden.

Under förra året färdigställdes ovanligt många lägenheter i flerbostadshus. Totalt blev 42 844 nyproducerade lägenheter klara, vilket i jämförelse med 2017 innebär en ökning med runt 20 procent. Det går att läsa i tidningen Byggvärlden, där en sammanställning från Statistiska centralbyrån (SCB) uppges vara källan till uppgifterna.

Senast ett högre antal noterades var under 1973, ett år då drygt 53 700 lägenheter i flerbostadshus färdigställdes. De flesta av lägenheterna som blev färdiga under 2018 var hyresrätter, medan bostadsrätter var vanligast året innan. Snittstorleken för en ny lägenhet i flerbostadshus låg på 59 kvadratmeter under förra året.

Fjolårets statistik visar också att 540 rivningar av lägenheter inom denna kategori påbörjades under perioden, vilket är betydligt lägre än det brukar vara. Detta trots att antalet är omkring 100 fler jämfört med 2017. I en stor majoritet av fallen revs bostäderna för att marken behövdes till nyproduktion. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen