Nu byggs appstyrda lägenheter

/assets/img/mostphotos/rsz_entre-1555266847.jpg
Brf Prostkvarnen i Jönköping. Foto: Pressbild RIksbyggen
 

I Jönköping byggs nu ett 50-tal bostadsrätter med högteknologisk standard. De som bor i lägenheterna ska bland annat kunna sätta på lampor och stänga av vattnet med hjälp av en app. Det skriver Riksbyggen, som står bakom projektet, i ett pressmeddelande.

I Dalvik, Jönköping, har smarta lägenheter börjat byggas. Bakom projektet Brf Prostkvarnen står Riksbyggen som vill skapa bostäder med en hög teknisk standard.
 – I Brf Prostkvarnen har vi "Smarta hem" som grundutförande. Ett enkelt och användarvänligt system som ska passa både den som är väldigt intresserad av teknik, den som är helt ointresserad och alla däremellan, berättar Maria Kjellgren, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad Väst, i ett pressmeddelande.


De 54 bostadsrätterna kommer ha ett digitalt system som ger de boende möjligheten att styra över saker i hemmet med en app. Det kan exempelvis vara att reglera belysningen eller låta tvättmaskinen gå klart när de boende inte är hemma. Vill de inte använda sig av en app kan de boende välja andra tillval på en så kallad scenariolampknapp som sätts upp på väggen. Denna knapp gör att lamporna styrs av olika scenarion. I pressmeddelandet tas ett exempel upp med en ”hej då-knapp” i hallen. När man trycker på den stängs lampor och el av runt om i lägenheten, enligt vad den boende bestämt sedan innan. När den boende sedan kommer hem finns en ”jag är hemma-knapp” som enligt förbestämda uppgifter sätter igång belysning och el igen. Andra scenarion som exempelvis ”myskväll” eller ”städning” kan även programmeras. 


De smarta lägenheterna är utformade för att skapa en enklare vardag för de boende och ge ökad komfort. Samtidigt ökar även säkerheten då el eller vatten kan slås av om en maskin är igång när inte någon är hemma. Inflyttning till Brf Prostkvarnen beräknas ske våren 2020.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen