Bostadsbygget ökar i Göteborg

/assets/img/mostphotos/30831444-gotaplatsen-and-the-avenue-avenyn-in-gothenburg.jpg
Göteborg. Foto: Birgitta Åstrand, Mostphotos
 

På de flesta platser i landet har bostadsbygget trappats ned. Men i Göteborgsområdet går trenden åt motsatt håll här ökar byggandet. Det visar Sveriges byggindustriers konjunkturrapport som Göteborgs-Posten skrivit om.

Sveriges byggindustriers senaste konjunkturrapport visar att bygginvesteringarna minskar runt om i Sverige och kommer dämpa landets ekonomiska tillväxt under de kommande åren. Enligt rapportens prognoser kommer bostadsbyggandet att minska med 18 procent under 2018 till 2020. Men i Göteborgsregionen kommer bygget av bostäder att öka med 1 procent.
– Det som är positivt är att de här siffrorna visar att vi kan upprätthålla bostadsbyggandet, säger Anna Lönn Lundbäck, regionchef för Sveriges byggindustrier väst, till GP.

Anledningen till att Göteborg kan gå mot trenden är bland annat deras höga byggtakt, starka näringsliv och låga arbetslöshet. Förra året påbörjades bygget av cirka 7 300 bostäder i Göteborg. Enligt Anna Lönn Lundbäck skulle man behöva bygga runt 7 000 - 8 000 lägenheter per år för att möta befolkningsökningen.

Det minskade bygget i Sverige beror till stor del på de strängare bolånereglerna som gör att allt färre kan ta stora lån, skriver GP.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen