Byggandet av bostadsrätter minskar mest i Stockholm

/assets/img/mostphotos/417641-yellow-cranes-kungsbrohuset.jpg
Vid Kungsbron i Stockholm. Foto: Mostphotos
 

Enligt Boverket har det under 2018 skett en kraftig inbromsning av bostadsbyggandet i Storstockholm. Gällande byggandet av bostadsrätter så har huvudstaden den största nedgången i landet.

I år räknar Boverket med att antalet påbörjade bostäder i landet kommer minska med i snitt 20 procent. Prognosen visar att 54 500 bostäder kommer att ha börjat byggas under denna period. För Storstockholms del blir minskningen runt 35 procent, och för andra större kommuner beräknas en nedgång om runt 30 procent. Byggandet i Storgöteborg väntas däremot öka med cirka tio procent under 2018.

På riksnivå beräknas antalet påbörjade bostadsrätter minska med 35 procent i år. Gällande Storstockholm visar prognosen att minskningen blir lägre än genomsnittet för landet under året.
– Vi räknar med att byggstarterna för bostadsrätter i flerbostadshus, nybyggnad, kan komma att minska med drygt 50 procent i år i Storstockholm jämfört med förra året, berättar Hans-Åke Palmgren, expert på Boverket, för Bostadsrättsnytt.

I landet som helhet väntas antalet påbörjade bostadsrätter ha halverats mellan år 2017 och 2019.
– Trots utvecklingen under förra hösten är priserna på bostadsrätter mellan 39 och 62 procent högre i de tre storstäderna än de var för fem år sedan, säger Hans-Åke Palmgren i ett pressmeddelande.

Boverket har bland annat använt data från Statistiska centralbyrån och siffror från Svensk Mäklarstatistik i analysen.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen