Stockholmarnas elanvändning har minskat betydligt

/assets/img/skarmavbild-2022-12-13-kl.-12.29.53.png
Pressbild Ellevio
 

I oktober och november 2022 använde hushåll i Stockholm avsevärt mindre el än under samma månader ifjol. Det visar ny statistik från Ellevio.

Under hösten 2022 har svenska hushåll minskat sin elanvändning betydligt jämfört med samma period ifjol. Det skriver elnätsföretaget Ellevio i ett pressmeddelande. Enligt det ska kulmen ha nåtts under oktober i år då elförbrukningen bland företagets privatkunder sjönk med i snitt 21,5 procent jämfört med samma månad 2021, och även i november ska den minskade förbrukningen ha legat på en liknande nivå. 

Ellevio beskriver utvecklingen som anmärkningsvärd:
“Minskningen av elanvändningen i är anmärkningsvärd, med en genomsnittlig minskning i samtliga områden på 21,5 procent under oktober jämfört med föregående tre år. Mätningarna för november visar att den stora minskningen bibehålls, med ungefär två procents lägre genomsnittsminskning.”

I Stockholms kommun var elanvändningen 19 procent lägre i oktober 2022 och i november minskade användningen med 18 procent, jämfört med motsvarande månader förra året.

Ser man till utvecklingen i Stockholms län så sjönk hushållens förbrukning med 20 procent i oktober och med 18 procent i november.

Statistiken ovan avser Ellevios privatkunder där data över elförbrukningen hos totalt omkring 900 000 hushåll ingår. Enligt pressmeddelandet har även företag i huvudstaden minskat sin  förbrukning under hösten men nedgången bland privatkunderna uppges vara större. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen