Fortsatt låga elpriser i landet

/assets/img/-regn.jpg
Stockholm. Foto: Sten-Åke Stenberg / Mostphotos
 

En ovanligt varm novembermånad med mycket blåst och rikligt med nederbörd har lett till betydligt lägre elpriser i landet än under samma period i fjol, en tendens som var tydligt även i oktober. Detta enligt uppgifter från Vattenfall.

Hittills, fram till den 26 november i år, ser månadens spotpris ut att landa på cirka fem öre per kilowattimme för elområdena 1 (Norra Sverige) och 2 (Norra Mellansverige). I november 2019 blev spotpriset för samma elområden 43,95 öre per kilowattimme, enligt uppgift från energiföretaget Vattenfall. 

För elområde 3 (Södra Mellansverige) har man hittills i november noterat ett spotpris på runt 23 öre per kilowattimme. Noteringen för samma period ifjol blev 44,56 öre per kilowattimme. När det kommer till elområde 4 (södra Sverige) så ligger spotpriset så här långt in i november på cirka 35 öre per kilowattimme, jämfört med 45,10 öre för samma månad förra året. 

– November är den månad som vi oftast ser en ökad elanvändning med stigande elpriser, vilket ger de säsongsmässiga prisskillnaderna vi är vana vid. I år är det annorlunda och elpriset fortsätter ligga på samma, låga nivå. Detta förstärker det goda utgångsläget för kunderna, säger Jonas Stenbeck som är privatkundschef på Vattenfall Försäljning i ett pressmeddelande från energiföretaget. 

Not: Spotpriset avser snittpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool, exklusive moms, påslag och elcertifikat. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen