Värme och blåst bakom billigare el

/assets/img/29871014-isiga-stenar-vid-sjon-vattern_.jpg
En vinterdag vid sjön Vättern i Mellansverige. Foto: Mostphotos
 

Hittills har årets decemberväder varit både varmare och blåsigare än normalt, vilket bidragit till lägre elpriser i landet. Detta enligt uppgift från Vattenfall.

Såhär långt har december 2019 varit både varmare och blåsigare än vanligt i Sverige, något som inneburit ett lägre elpris. Att vattenkraft och kärnkraft levererat som planerat ska också ha bidragit. Det står att läsa i ett pressmeddelande från energiföretaget Vattenfall.  
– I år är det flera grader varmare än normalt, vilket sannolikt gör december till en av de billigaste månaderna i år. Håller det varma vädret i sig är det bara juni som var billigare, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning, i pressmeddelandet. Där framgår också att det rörliga elpriset för december, enligt energiföretagets bedömning, ser ut att landa på cirka 37 öre per kilowattimme i elområde 3 (Mellansverige). Det är nära 19 öre lägre än noteringen för samma månad ifjol.   

I Europa har elpriserna också gått ned den till följd av milt väder. Utöver det har ett rekordlågt pris på kol påverkat priserna nedåt. Andra faktorer som enligt pressmeddelandet kan påverka världsekonomin och elpriset är Brexit och handelskonflikten mellan USA och Kina.

Statistik från Vattenfall visar på låga elpriser för perioden i samtliga av landets elområden.  

Medelspotpris på elbörsen 1-25 december 2019 

Elområde 1 (Norra Sverige): 37,74 öre/kWh 

Elområde 2 (Norra Mellansverige): 37,74 öre/kWh 

Elområde 3 (Södra Mellansverige): 38,88 öre/kWh 

Elområde 4 (Södra Sverige): 39,77 öre/kWh 

Källa: Vattenfall 

Medelspotpriset avser det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen Nord Pool, exklusive moms, påslag och elcertifikat. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen