Lägre elpriser i södra Sverige – men högst i landet

/assets/img/10977237-vindkraftverk.jpg
Vindkraftverk i Skåne. Foto: Mostphotos
 

Ett ovanligt varmt och blåsigt väder i december har bidragit till lägre elpriser i Sverige, enligt Vattenfall. Samtidigt har invånare i söder haft landets högsta elpriser.

Hittills har december 2019 varit både varmare och blåsigare än vanligt i Sverige, något som inneburit ett lägre elpris. Att vattenkraft och kärnkraft levererat som planerat ska också ha bidragit. Det framgår av ett pressmeddelande från Vattenfall. 
– I år är det flera grader varmare än normalt, vilket sannolikt gör december till en av de billigaste månaderna i år. Håller det varma vädret i sig är det bara juni som var billigare, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning, i pressmeddelandet.

Statistik från Vattenfall visar på låga elpriser för perioden i samtliga av landets elområden, där Skåne ingår i elområde fyra (Malmö), Södra Sverige. Av Compricers webbplats framgår att flera län räknas till detta elområde: Skåne län, Blekinge län, Kronobergs län, samt delar av Kalmar län, Hallands län, Jönköpings län och Västra Götalands län.

Under perioden första till 20 december i år låg medelspotpriset för södra Sverige på i snitt 40,48 öre per kilowattimme. Det är en högre notering jämfört med resultaten för övriga elområden.  


Medelspotpris på elbörsen 1-20 december 2019 

Elområde 1 (Norra Sverige): 37,95 öre/kWh 

Elområde 2 (Norra Mellansverige): 37,95 öre/kWh 

Elområde 3 (Södra Mellansverige): 39,37 öre/kWh 

Elområde 4 (Södra Sverige): 40,48 öre/kWh 

Källa: Vattenfall 

Medelspotpriset avser det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen Nord Pool, exklusive moms, påslag och elcertifikat. 

Av Vattenfalls statistik över rörligt elpris, som följer svängningarna på Nord Pool, så framgår att snittpriset i december ifjol blev 64,45 öre per kilowattimme för elområde fyra. Under samma period år 2017 landade noteringen på 37,55 öre per kilowattimme. Vad snittet blir för december i år återstår att se. 

För november framträder en liknande utveckling i detta elområde under de tre senaste åren. I år blev snittpriset 56,30 öre per kilowattimme under denna månad, i fjol 67,89 öre per kilowattimme, och för samma period år 2017 blev snittpriset 40,07 öre per kilowattimme. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen