Lägre elpriser i oktober än förra året

/assets/img/mostphotos/315845-hydro-power.jpg
Vattenkraftverk. Foto: Mostphotos
 

Elpriserna i landet var lägre under oktober i år jämfört med samma period 2018. Detta samtidigt som årets oktoberväder var kallare än i fjol och mängden nederbörd var mindre än normalt, enligt Vattenfall.

Det kalla vädret i oktober gjorde att hushållens efterfrågan på el ökade, vilket i sin tur lett till att elpriserna stigit sedan september i år. Att nederbörden varit mindre än normalt för månaden ska också ha bidragit till prisökningen. Samtidigt var elpriserna lägre i oktober 2019 än under samma månad ifjol, även fast vädret var varmare då. Detta enligt ett pressmeddelande från energiföretaget Vattenfall.

Enligt Heidi Stenström, pressekreterare hos Vattenfall, är huvudorsakerna till prisskillnaden mellan oktober i år och samma månad förra året att sommaren var så varm och torr 2018.   
– Samtidigt, på grund av bristen på nederbörd, fanns det ont om vatten till den skandinaviska vattenkraften. I år är det något lägre nivåer i vattenmagasinen än normalt, men betydligt bättre än ifjol. Med andra ord, bättre tillgång på vattenkraft ger lägre pris, förklarar hon för Bostadsrättsnytt.

Av Vattenfalls hemsida framgår att deras rörliga elpris, som följer svängningarna på den nordiska elbörsen, nu varit lägre än ifjol sedan juni 2019 för samtliga elområden.

Ytterligare faktorer som kan påverka elpriset är läget på de råvarumarknader som är kopplade till vår elförbrukning. Priset på kol i Europa har blivit betydligt lägre, vilket fått priserna i Tyskland att sjunka. Gällande olja så uppges osäkerheten kring Brexit och handelskonflikten mellan Kina och USA ha lett till stora prisvariationer.   

– Långsiktigt är det svårare att avgöra vart priserna är på väg. Bara från oktober till december förra året såg vi att uppvärmningskostnaden dubblerades. Nu börjar perioden då många får en högre elräkning och i år har vintern till och med flyttat söderut en till två veckor tidigare än normalt, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfalls Privatkundsförsäljning, i pressmeddelandet.

Till exempel kan elpriserna i Sverige påverkas av utländska råvarumarknader om landet drabbas av elunderskott. Det framgår av ett pressmeddelande från jämförelsesajten elskling.se. Då importerar Sverige nämligen el från Tyskland och “andra länder på kontinenten”, vilken bland annat producerats av kolkraft.   

I oktober 2018 låg det rörliga elpriset (månadsmedelspotpriset på den nordiska elbörsen) på 45,68 öre per kilowattimme i elområde tre (Mellansverige), enligt Vattenfall. Under oktober i år var priset 40,73 öre per kilowattimme inom samma elområde.

Vädret i början av november har också varit kallt, och det är under de kommande fyra månaderna som elförbrukningen i landet brukar vara som högst. Ett genomsnittligt hushåll gör av med 20 procent av den årliga elförbrukningen på sommaren och 50 procent på vintern. 


Medelspotpriser på elbörsen, 1-13 november 2019 

Elområde 1 (Norra Sverige): 44,98 öre/kWh 

Elområde 2 (Norra Mellansverige): 44,98 öre/kWh 

Elområde 3 (Södra Mellansverige): 45,84 öre/kWh 

Elområde 4 (Södra Sverige): 46,23 öre/kWh

Källa: vattenfall.se 


Medelspotpris står för det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen Nord Pool, angivet innan moms, påslag och elcertifikat.  

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen