Priset på vatten varierar kraftigt runt om i Sverige

/assets/img/mostphotos/9496848-filling-a-glass-of-water.jpg
Foto: Mostphotos
 

Var i landet du bor gör stor skillnad för priset du betalar för vatten och avlopp. I Ockelbo kommun betalar man fem gånger så mycket som de som bor i Solna kommun. Detta visar Nils Holgersson-gruppens kartläggning av vatten- och avloppspriserna.

Enligt en kartläggning gjord av Nils Holgersson-gruppen framkommer det att generellt är dyrast med vatten och avlopp i kust- och glesbygdskommuner som Norrtälje, Ockelbo och Strömstad. Billigast är det i tätbebyggda orter som Västerås, Solna och Huddinge.
– Vi ser kraftiga prisskillnader på vatten och avlopp mellan kommunerna. Förutsättningarna för kommunerna varierar visserligen men skillnaderna är så pass stora att de får en kännbar påverkan på konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin, ordförande Nils Holgersson-gruppen, i ett pressmeddelande. 


Kartläggningen visar också att prisutvecklingen varierar stort i Sverige. I 26 kommuner har taxan för vatten och avlopp höjts med tio procent eller mer under det senaste året. För konsumenterna kan detta innebära en avgiftshöjning på flera hundra kronor.
– Vi måste komma bort från ryckigheten i prissättningen. Det behövs en förutsägbarhet från år till år och eventuella höjningar bör göras över tid. En vattenräkning som plötsligt skenar kan bli en rejäl smäll för den enskilda plånboken, säger Hans Dahlin.  


Mellan 2018 och 2019 har medelpriset för vatten och avlopp ökat med 3,1 procent. Sedan 2014 har priset ökat med 14,3 procent. I år kommer 89 kommuner lämna taxan oförändrad medan 16 kommuner sänker taxan. Att priset kommer stiga i framtiden är att räkna med då systemen behöver moderniseras för att möta klimatmålen.
– Att VA-taxor ska täcka förbrukning, drift och underhåll är självklart. Och det är viktigt att VA-näten klimatanpassas. Men den stora frågan är hur kostnaderna för klimatanpassning av offentlig infrastruktur ska finansieras. Vi behöver en ordentlig diskussion om hur kostnaden för uppgraderingen av VA-systemen ska fördelas, säger Hans Dahlin i pressmeddelandet.


Nils Holgersson-gruppen ger varje år ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. I rapporten ”förflyttas” en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning. Bakom gruppen står HSB Riksförbund, Riksbyggen, Sveriges Allmännytta, Bostadsrätterna och Hyresgästföreningen. Priserna på vatten och avlopp i kartläggningen bygger på förra årets taxestatistik från Svenskt Vatten. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen