Fortsatt lägre elpris än ifjol

/assets/img/bilder_nyheter/Västerås_LM/vattenfall-el_edit.jpg
Kartbild från Norstedts. Foto: Linda Myrin
 

Enligt Vattenfall var månadsmedelpriset på nordiska elbörsen betydligt lägre i september 2019 än under samma månad ifjol.

I september var det genomsnittliga elpriset på den nordiska elbörsen, Nord Pool, drygt 37 öre per kilowattimme i elområde tre som avser Södra Mellansverige. Det är nära 15 öre lägre per kilowattimme än under samma månad förra året, då det låg på 51,99 öre per kilowattimme. Uppgifterna står att läsa i ett pressmeddelande från energiföretaget Vattenfall.

Och läget på elmarknaden verkar kunna förbli stabilt även på lite längre sikt. Fyllnadsnivåerna för den svensk-norska vattenkraften ser normala ut för årstiden, vilket är positivt inför vintersäsongen. Också Vattenfalls kärnkraftverk levererar som planerat. Utöver det har kraftiga vindar i norra Sverige under den senaste månaden, gjort att andelen vindkraft blivit större i produktionsmixen.
– Det som kan hålla emot prishöjningarna är ökad produktion från kärnkraften efter revisionsperioden samt mer nederbörd och blåst, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning, i pressmeddelandet.

Även andra faktorer kan påverka elpriserna i landet. Till exempel har priserna i Europa på olja, kol och utsläppsrätter varierat i sommar, vilket påverkat priserna i Tyskland. Andra faktorer som nämns i pressmeddelandet är Brexit och handelskonflikten mellan USA och Kina, vilken skapar osäkerhet på marknaderna för råvaror. 

Medelspotpriset på Nord Pool Spot, vilket Vattenfall hänvisar till i pressmeddelandet, omfattar enligt energiföretagets hemsida inte “kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader”.    

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen