Lägre elpriser i Västernorrland

/assets/img/bilder_nyheter/Västerås_LM/el-norrland_edit.jpg
Kartbild från Norstedts. Foto: Linda Myrin
 

Månadsmedelpriset för el i Västernorrlands län under september 2019 var betydligt lägre än under samma månad ifjol. Och även lägre än under augusti i år. Det framgår av statistik från Vattenfalls hemsida.

På energiföretaget Vattenfalls hemsida finns statistik för elpriser i landet. Medelspotpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool Spot, vilket avses i denna artikel, omfattar enligt sidan inte “kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader”.

I elområde två (Sundsvall), Norra Mellansverige, så ingår Jämtlands län, Västernorrlands län samt delar av Dalarnas län, Gävleborgs län och Västerbottens län. Detta enligt jämförelsesajten Compricer.

Av statistik på vattenfall.se framgår att månadsmedelpriset för el i september inom elområde två låg på 36,47 öre per kilowattimme. En månad tidigare var det 39,57 öre per kilowattimme. Elpriset i september 2019 var även lägre än under samma månad förra året, då det låg på 51,85 öre per kilowattimme, en minskning med 15,38 öre. 

Nu i oktober beräknas månadsmedelpriset landa på 37,42 öre per kilowattimme. Och läget på elmarknaden verkar kunna förbli stabilt även på lite längre sikt. Det framgår av ett pressmeddelande från Vattenfall. Fyllnadsnivåerna för den svensk-norska vattenkraften ser normala ut för årstiden, vilket är positivt inför vintersäsongen. Även Vattenfalls kärnkraftverk levererar som planerat. Kraftiga vindar i norra Sverige under den senaste månaden har gjort att andelen vindkraft blivit större i produktionsmixen.
– Det som kan hålla emot prishöjningarna är ökad produktion från kärnkraften efter revisionsperioden samt mer nederbörd och blåst, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning, i pressmeddelandet.

Även andra faktorer kan påverka elpriserna i landet. Till exempel har priserna i Europa på olja, kol och utsläppsrätter varierat i sommar, vilket påverkat priserna i Tyskland. Andra faktorer som nämns i pressmeddelandet är Brexit och handelskonflikten mellan USA och Kina, vilken skapar osäkerhet på marknaderna för råvaror. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen