Fortsatt sjunkande elpriser

/assets/img/mostphotos/11610065-regnig-dag_.jpg
Foto: Mostphotos
 

En regnigare sommar än i fjol har lett till lägre elpriser under augusti, jämfört med samma månad 2018. Och priserna har nu gått ned sedan årsskiftet. Men också marknadsoro påverkar elpriserna uppger Vattenfall.

Vädret i augusti bjöd på mer regn i landets vattenkraftsområden än under juli. Och mängden nederbörd är en avgörande faktor när det kommer till möjligheterna att bibehålla stabila priser, även när det gäller fallande. Det framgår av ett pressmeddelande från energiföretaget Vattenfall.

Elpriserna har gått ned sedan början av året. Snittpriset för rörliga avtal låg på 40 öre per kilowattimme i augusti, vilket fortfarande kan räknas som om man ser till senare års noteringar. Jämfört med förra sommaren har priserna varit 20 öre per kilowattimme lägre i år under motsvarande period.

I pressmeddelandet lyfts också en rådande marknadsoro som uppges påverka elpriserna. Det uppges handla om sådant som en knapp nedgång av priserna på råvaror, utsläppsrätter och olja. Även framtida konsekvenser av Brexit, och handelskriget mellan USA och Kina tas upp.  

På Vattenfalls hemsida presenteras medelspotpriser, det genomsnittliga priset på nordiska elbörsen, för perioden första till femte september i år.

För elområde ett, som motsvarar Norra Sverige (Luleå), noterades 38,73 öre per kilowattimme. Så även för elområde två, vilket representerar Norra Mellansverige (Sundsvall). Inom elområde tre, Södra Mellansverige (Stockholm), blev medelspotpriset 39,97 öre per kilowattimme. Och elområde fyra, Södra Sverige (Malmö), hade noteringen 40,56 öre per kilowattimme. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen