Stora byggföretag dåliga på att återvinna

/assets/img/mostphotos/684585-byggarbetare.jpg
Foto: Hubert Elming, Mostphotos
 

Sveriges fem största byggföretag pratar ofta om hållbart byggande med återbruk och återvunna byggprodukter, men enligt en granskning har företagen ingen aning om hur deras återvinningsarbete ser ut. Det skriver Dagens industri.

Det går åt mängder med material när nya bostäder ska byggas. Fastän de stora byggföretagen Peab, Skanska, NCC, JM och Veidekke ofta talar om den stora potentialen som finns i att återbruka byggprodukter sysslar de inte med återvinning i någon större utsträckning. Enligt en granskning som Aktuell Hållbarhet har gjort har inte byggföretagen koll på hur mycket material eller byggprodukter de återvinner eller återbrukar.
– Vi har ännu inte börjat mäta vare sig återvunnet material eller återbrukade byggprodukter centralt än. Vi har studerat möjligheterna, men kommit fram till att det inte är så lätt att mäta andelen återvunnet och återbrukat, berättar NCC:s hållbarhetsstrateg Pernilla Löfås för Dagens industri.


Peab vittnar också om svårigheterna med att redovisa återvinning och återbruk i byggandet. Miljöchefen Elisabet Stadler berättar för Dagens industri att informationen om hur stor andel återvunnet material som inkommer från alla leverantörer i dagsläget saknas. Veidekke, Skanska och JM svarar likartat. Alla byggföretag som Aktuell Hållbarhet har pratat med menar att det finns stora möjligheter till att öka återbruket av byggprodukter då det ger stora vinster för klimatet.


Efter gruvindustrin är byggindustrin Sveriges näst största producent av avfall, enligt nationell statistik som Dagens industri tagit del av. Byggindustrin producerar runt tio miljoner ton bygg- och rivningsavfall per år. Enligt statistiken återvinns cirka 50 procent av detta avfall, men beräkningarna är enligt Naturvårdsverket högst osäkra.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen