Osäker prognos om lägre elpriser framöver

/assets/img/mostphotos/16825702-bullerforsens-kraftstation.jpg
Bullerforsens kraftstation i Borlänge. Foto: Mostphotos
 

Priset på el sjönk under maj och väntas bli ännu lägre vid fortsatt påfyllning av landets vattenmagasin, enligt Vattenfall. Men det finns faktorer på marknaden som skapar osäkerhet.

En riklig nederbörd under de sista veckorna i maj, i kombination med värme, ledde till att elpriset sjönk. För månaden noterades ett genomsnittligt spotpris på knappt 40 öre per kilowattimme i elområde tre, Stockholm, som avser mellersta Sverige. Under samma månad förra året låg spotpriset i området på cirka 33 öre. Det skriver energiföretaget Vattenfall i ett pressmeddelande.
– Det rörliga elpriset ligger just nu på en stabil nivå med möjlighet till riktigt låga priser vissa dagar. Den svenska vattenkraften är en viktig tillgång och får vi fortsatt påfyllning i vattenmagasinen kommer elpriset att sjunka ytterligare, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning, i pressmeddelandet.  

Dock finns det enligt Vattenfall faktorer som för tillfället gör marknaden osäker, vilket i sin tur även påverkar prognosen. Exempel på det är Brexit, samt handelskriget mellan USA och Kina. Även utfallet efter EU-valet nämns som en faktor.

Statistik från Konsumenternas Energimarknadsbyrå visar att det genomsnittliga spotpriset i landet låg på omkring 38 öre per kilowattimme under förra månaden, jämfört med knappa 42 öre i april. Inom elområde fyra, Malmö, noterades snittpriset 38,7 öre per kilowattimme i maj, medan priset i resten av landet låg på 37,4 under samma period. Siffrorna är hämtade från byråns hemsida och avser medelpriserna för elspothandeln på den nordiska elbörsen Nord Pool, under ovan nämnda perioder. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen