​Rekordlågt elpris noterat i början av maj

/assets/img/mostphotos/8942218-wind-turbines-att-blue-sky.jpg
Vindkraft. Foto: Mostphotos
 

Den andra maj noterades ett historiskt lågt elpris i landet. Bakom resultatet ligger i första hand en gigantisk satsning på vindkraft, rapporterar Di.

I början av maj noterades det lägsta elpriset i Sveriges historia på timbasis, enligt elbolaget Bixia. Det skriver tidningen Dagens industri (Di). Priset noterades under en timme på natten den andra maj i år; 0,13 öre per kilowattimme. Huvudorsaken bakom det inträffade uppges vara en storsatsning på vindkraft i landet.

Av Dagens industris rapportering framgår att en storsatsning på vindkraft är att vänta under de närmaste åren framöver. Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia, berättar för tidningen att detta kommer innebära att priserna pressas en del när vädret tillåter.

Utöver den rekordlåga noteringen från andra maj är priserna högre än vanligt för perioden. Snittpriset för el i Norden landade på omkring 37 öre per kilowattimme under förra veckan, och det förväntas stiga till cirka 43 öre denna vecka. Att priset sticker iväg beror bland annat på underskott i vattenmagasinen.

Att priserna på utsläppsrätter gått upp påverkar också. Det har gjort marginalkostnaden för kolkraft dyrare, en faktor som vanligen styr elpriserna, förklarar Matina Rosenberg i Di.    

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen