Brf i Västerås får miljöutmärkelse

/assets/img/mostphotos/17200-012.jpg
Brf Sjökortet. Foto: Riksbyggen
 

En bostadsrättsförening i Västerås firade nyligen att de fått utmärkelsen Miljöbyggnad Guld. Huset är energisnålt, har en god inomhusmiljö och består av hållbara material. Det skriver Riksbyggen i ett pressmeddelande.

På Brf Sjökortets fasad sitter en plakett som visar att huset klassas som Miljöbyggnad Guld. Bostadsrättsföreningen ligger på Lillåudden och firade sin gröna utmärkelse den 6 mars. Miljöklassningen genomförs av en eller flera personer som besitter kunskap i byggen och miljö. Deras klassning granskas sedan av branchorganistationen Sweden Green Building Council.


Brf Sjökortet är ett projekt från Riksbyggen och är bolagets första bygge som belönats med Miljöbyggnad Guld. Redan för två år sedan kunde byggnaden använda sig av titeln, men det är först nu den blivit verifierad. Verifieringen gjordes av de boende i huset som fått tycka till om boendemiljön. De boende fick besvara en enkät, och från denna framkom bland annat att 96 procent är nöjda med ljudnivån i huset, enligt Riksbyggens pressmeddelande.


Ett hus som klassas som Miljöbyggnad guld ska ha solceller som täcker behovet av el för hela fastighetsdriften. Vidare ska även energianvändningen vara max 65 procent av nybyggnadskravet för bostäder. Allt material som huset är byggt av ska ha dokumenterats och de är kontrollerade så de inte innehåller farliga ämnen. Utöver kraven på själva byggnaden ska även de som bor där ha en god miljö och uppleva trivsel. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen