Milt väder sänker elpriserna – även i mars

/assets/img/mostphotos/vattenkraft.jpg
Vattenkraft. Foto: Mostphotos
 

Spotpriset för el i februari 2019 var lägre än under januari, tack vare ovanligt höga temperaturer för årstiden. Vattenfalls senaste prognos indikerar att det milda vädret kan hålla priserna nere även i mars.

Snittpriset för el i Sverige under februari i år låg på omkring 48 öre per kilowattimme. Jämfört med föregående månad, med ett snittpris för el på 55,5 öre per kilowattimme, har elpriset under februari varit märkbart lägre. Heidi Stenström, pressekreterare hos Vattenfall, berättar för Bostadsrättsnytt att vädret till stor roll legat bakom detta utfall. Människor använder mer el ju kallare det är ute, och februari har varit betydligt varmare än januari detta år. Blåst och regn gör också att elpriset går ned, eftersom det gynnar vindkraft respektive vattenkraft.

Mars 2019 väntas till en början bli onormalt varm för årstiden, med mycket regn och blåst. Vattenkraft i Norrland kommer troligen även att gynnas av en ökad mängd snö. Spotpriset för el denna månad blir därför troligen lägre än under inledningen av året. Att kärnkraften ligger på 96 procent av sin fulla kapacitet kan också bidra till stabilare elpriser. 

Under februari 2018 blev snittpriset för el 39,55 öre per kilowattimme. Elpriset beräknas utifrån ett medelspotpris, som enligt Vattenfall är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen.   

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen