Så sänker du vinterns höga elkostnader

/assets/img/mostphotos/8742880-vindkraft-i-ledningarna.jpg
Foto: Mostphotos
 

Under vinterhalvåret kan energikostnaderna lätt skjuta i höjden. Enligt Di kan en brf spara en del pengar genom att se över husets energianvändning.

Dagens industri skrev nyligen en artikel om hur bostäder kan göras mer energieffektiva. Klimatrådgivaren Ted Lundberg berättar till exempel för tidningen att man med rätt åtgärder kan spara tusenlappar på sikt. Att besparingen för en brf kan bli 20 procent tillhör inte ovanligheterna, då värme är den största kostnadsposten efter ränta och amortering.

När det gäller bostadsrättsföreningar kan det till exempel vara värt att se över temperaturen i trapphus, tvättstuga och i källaren. Det är utrymmen som ofta är varmare än nödvändigt, och en enda grads sänkning kan innebära en energibesparing på fem procent.

Vid vattenburen värme avgörs energiflödet i systemet av det kallaste rummet. Därför är det där man ska göra en första översyn, istället för att direkt bara öka tillförseln av energi. Det kan handla om att kontrollera luftning, eventuella feljusteringar, eller om elementet är för litet för utrymmet det placerats i.

I Di:s artikel intervjuas även Patrik Wendelius, byggnadstekniker på Villaägarna. Han berättar för tidningen att det i äldre hus med självdrag kan vara en god idé att låta bli att täta fönsternas överkanter. Har man tätningslister runt om hela fönstret kan det i dessa fall nämligen förstöra husets ventilation. Han tillägger också att tilläggsisolering på en vindar ger varmare inomhusmiljö, men att detta samtidigt kan öka risken för fuktskador på vinden som i och med åtgärden ju blir kallare.    

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen