Krav om hårdare tag mot elbolag

/assets/img/mostphotos/1411964-kraftledning-narke.jpg
Kraftledning i Närke. Foto: Michael Erhardsson, Mostphotos
 

Fastighetsbranschen kräver skärpta regler för elnätbolagens intäkter. Organisationen Fastighetsägarna har tillsammans med andra, stora aktörer inom området skrivit under ett kravbrev till energiminister Ibrahim Baylan.

Tidigare rapporterade jämförelsesajten Elskling om ett ovanligt högt medelspotpris för april månad, på 40,3 öre per kilowattimme. Det är en ökning med 45 procent jämfört med samma månad i fjol och det högsta elpriset för april som uppmätts på sju år. Den främsta bakomliggande orsaken till ökningen bedöms vara en lång period av kallt väder, som lett till ökad elförbrukning under perioden. 
Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, SABO, Bostadsrätterna och Villaägarna har gemensamt skrivit under ett kravbrev till energiminister Ibrahim Baylan.

För att undvika fler kraftiga prishöjningar behövs hårdare regler, menar brevskrivarna.

– Vi behöver en rimlig prisutveckling på elnätsavgifterna. Därför kräver vi nu ett tydligt besked av regeringen om att de kommer genomföra de nödvändiga regelskärpningarna, säger Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på branschorganisationen Fastighetsägarna.   

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen