Styret i Göteborg stoppar ombildningar inom allmännyttan – gäller till 2026

/assets/img/29522559-jarntorget.jpg
Järntorget i Göteborg. Foto: Paul Wallén / Mostphotos
 

Inga fler allmännyttiga hyresrätter i Göteborg ska ombildas till bostadsrätter under innevarande mandatperiod, vilken sträcker sig till 2026. Beslutet ska ha fattats av de styrande partierna i kommunen tillsammans med C, rapporterar SVT.

Enligt Sveriges Television (SVT) ska inga fler kommunala hyresrätter i Göteborgs kommun bli bostadsrätter under innevarande mandatperiod. Beslutet fattades nyligen av de styrande partierna i kommunen, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, tillsammans med Centerpartiet.

När en fastighet med hyresrätter ombildas till bostadsrätter kan hyresgästerna köpa sina lägenheter för att sedan äga dessa privat. Det tidigare borgerliga styret i Göteborg godkände under våren 2022 ombildning av kommunala hyreslägenheter till bostadsrätter. Detta stoppades dock av styrelsen i det kommunala bostadsbolaget AB Framtiden, vilket Bostadsrättsnytt skrev om i februari i år.

Och nu har alltså även kommunens nuvarande styre satt ned foten i frågan, med hjälp av C. Nya rödgröna styret gick till val på att stoppa ombildningarna, dock utan egen majoritet för det. Men av SVT:s rapportering framgår att Centerpartiet nu bytt sida gällande detta till de rödgrönas fördel.
– Hade C styrt i majoritet så hade vi såklart inte lagt fram förslag om stopp för ombildningar. Men nu sitter vi i opposition och försöker få politiskt inflytande trots vår ringa storlek, då måste man vara beredd att ge och ta, säger kommunalrådet Emmyly Bönfors (C) i Göteborg till SVT. 

Moderata Oppositionsrådet Axel Josefson beskriver Centerpartiets vändning i frågan som anmärkningsvärd.
– Jag har svårt att förstå varför de gått med på det här. Det finns ingen anledning att göra avkall på sin egen politik i det politiska läget vi befinner oss i idag. Det är sorgligt att Centern säljer ut borgerlig politik, säger han till SVT.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen