Swedbank: Bopriserna i huvudstaden kan bli lägre än innan pandemin

/assets/img/21333695-swedbank.jpg
Swedbanks logga på husfasad. Foto: Mostphotos
 

Under det kommande året kan bostadsrättspriserna i Stockholm och Uppsala hamna på en lägre nivå än innan pandemin, enligt en ny prognos från Swedbank.

I rapporten “Swedbank regional utblick oktober 2022” presenterar banken bland annat en prognos för bostadsmarknaden under det kommande året. Där förutspås både sjunkande bopriser och minskad nybyggnation av bostäder i samtliga av landets regioner.
– Storstadsregionerna påverkas i större utsträckning av stigande räntor på grund av en högre skuldsättning, medan de södra regionerna påverkas mer av de höga elpriserna, säger Swedbanks seniorekonom Pernilla Johansson i ett pressmeddelande.

I region Stockholm och Uppsala ser bopriserna ut att kunna hamna på en lägre nivå än innan pandemin, särskilt när det kommer till bostadsrätter. Det bedöms inte som ett osannolikt scenario.

Inom nybyggnation av bostäder så väntas en nedgång till följd av höga byggkostnader, stigande räntor, minskad efterfrågan. Ifjol uppgick antalet påbörjade bostäder i landet till runt 70 000 i snitt och till år 2024 tror banken att antalet kan ha halverats.

Vidare spås inflationen bli särskilt hög i södra Sverige under kommande vinter, som en följd av stigande elpriser.
– Det är en ekonomisk köldknäpp som väntar, inte minst i södra Sverige där inflationen väntas stiga till drygt 14 procent under vintern. Hushållens köpkraft försämras samtidigt som det blir en tuff vinter för många företag, fortsätter Pernilla Johansson.

Utsikterna uppges se särskilt dystra ut i Sydsverige till Norra Mellansverige, medan inflationen i Övre och Mellersta Norrland väntas landa på knappt tolv procent vid samma tid. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen