Betydligt färre påbörjade lägenheter i storstäderna

/assets/img/45940167-stallningarna-byggs.jpg
Bostadsbygge i Göteborgsområdet. Foto: Håkan Bewert / Mostphotos
 

Under första halvåret 2022 påbörjades betydligt färre lägenheter i flerbostadshus än under samma period ifjol. I landets storstadsområden har nedgångar på mellan 17 och 57 procent noterats. Det visar nya siffror från SCB.

UPPDATERAD AUG 23, 2022

Första halvåret i år påbörjades 21 363 bostadslägenheter i nya flerbostadshus i Sverige, visar nya siffror från myndigheten Statistiska centralbyrån (SCB). Det är en minskning med dryga 23 procent jämfört med samma period 2021, enligt Bostadsrättsnytts beräkningar.

I Stor-Stockholm noterades en minskning om 17,1 procent, i Stor-Göteborg sjönk antalet med 52,7 procent, samtidigt som noteringen för Stor-Malmö landade på minus 57,1 procent.

Av det totala antalet lägenheter som påbörjades i svenska flerbostadshus under perioden januari–juni i år, uppgår andelen hyresrätter till runt 60 procent och andelen bostadsrätter till 36 procent. SCB framhåller att siffrorna är preliminära. 

Beräkning av procentuella förändringar i tabellen är gjorda av Bostadsrättsnytt. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen