Byggkostnaderna för flerbostadshus drar iväg

/assets/img/25630950-nya-bostader-vid-enskedevagen-postiljonsvagen-i-stockholm.jpg
Bostadsbygge i Enskede, Stockholm. Bildkälla: Mostphotos
 

Kostnaderna för att bygga flerbostadshus i Sverige fortsätter uppåt. I juli noterades den största uppgången i årstakt för byggkostnader sedan juni 1980, enligt SCB.

I juli 2022 ökade Byggkostnadsindex för flerbostadshus med 1,4 procent jämfört med månaden innan, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Jämför man istället med juli 2021 syns en uppgång om 14,6 procent, vilket enligt myndigheten är den största förändringen i årstakt sedan juni 1980. 

Entreprenörernas kostnader, som utgör 82 procent av Byggkostnadsindex, har ökat med 13,1 procent sedan juli ifjol och drev därmed upp indexet med 10,8 procentenheter. I kategorin ingår sådant som kostnader för löner, maskiner, material, transporter, drivmedel och elkraft. Under perioden var det byggmaterialkostnader som ökade mest, med 20,7 procent.

När det kommer till byggherrekostnader som utgör 18 procent av Byggkostnadsindex så syns en uppgång om 21,9 procent på årsbasis, vilket påverkade index uppåt med 3,8 procentenheter. Den främsta orsaken till kostnadsökningen i denna kategori ska vara högre räntekostnader. 

Källa: SCB Källa: SCB

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen