Ökande boräntor ger högre andrahandshyror

/assets/img/pressbild-blocket-bostad.png
Pressbild Blocket Bostad
 

Stigande räntor på bolån har drivit upp andrahandshyror för bostäder. Detta enligt SVT som tagit del av ny statistik från Blocket Bostad.

Att hyra en bostad i andra hand har blivit betydligt dyrare på senare tid. I snitt kostade det 9 250 kronor per månad under andra kvartalet i år, enligt en rapport från Blocket Bostad som SVT tagit del av. På årsbasis syns en ökning om 4,7 procent, vilket är dubbelt så högt som det brukar vara.
– Det är ganska anmärkningsvärt. Hyrorna brukar vara stabila på årsbasis, kanske öka med noll till två procent, säger Blockets talesperson Fredrik Strömsten till SVT.

En anledning till utvecklingen är sannolikt att de som hyr ut bostäderna fått högre kostnader.
– Eftersom de flesta bostäder som hyrs ut är ägda bostäder så får de stigande bolåneräntorna genomslag i hyresvärdarnas kostnader, och då tar de höjd för det i hyran, fortsätter Fredrik Strömsten.

Ofta ingår även avgifter för el i andrahandshyror, vilket enligt Fredrik Strömsten också bör tas med i beräkningen.
– De flesta avtal på andrahandsmarknaden inkluderar också el, så när elpriserna stiger som de gjort påverkar det också hyran, tillägger han.

Bland Sveriges tio största städer är det i Norrköping som andrahandshyrorna ökat mest på ett år; plus 20 procent. Medianhyran för en bostad i andrahand ligger nu på 8 410 kr. Näst största uppgången återfinns i Stockholm med plus 9,8 procent. I median uppgår medianhyran nu till 13 500 kronor. På tredje plats hamnar Västerås med plus 7,6 procent och en nuvarande medianhyra på 8 500 kr.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen