Fler ägda bostäder ska minska segregationen i Sigtuna

/assets/img/screenshot-2021-12-28-13.31.34.png
Loggan på kommunhuset i Sigtuna. Pressbild Sigtuna kommun
 

De kommande åren ska andelen bostadsrätter och småhus i Sigtuna öka, enligt kommunens målsättning. Syftet är att minska den segregation som år av hyresrättsdominerat byggande varit med och bidragit till.

Fram till år 2025 ska det byggas totalt 2 200 nya bostäder i Sigtuna, främst ägda bostäder. Det framgår av kommunens målsättning i programmet för bostadsbyggande som klubbades igenom av kommunfullmäktige den 16 december.   

Bakgrunden till beslutet är att byggandet i kommunen länge dominerats av  hyresrättsprojekt, vilket varit en bidragande orsak till segregation i Sigtuna. I nuläget utgör hyresrätter i flerbostadshus 59 procent av bostadsbeståndet på orten. 
– En viktig del i det är hur, var, vad och hur mycket vi bygger. Detta styrs i stor utsträckning av Programmet för Bostadsbyggande. En av orsakerna till att vi har stor segregation i kommunen, är att det under många år ensidigt byggts hyresrätter. Detta försöker vi nu rätta till genom att öka andelen bostadsrätter och egna hem i planerna, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) i ett pressmeddelande från kommunen.

Enligt kommunens Program för bostadsbyggande, som avser perioden 2021 – 2025, ligger fokus på att skapa balans mellan olika upplåtelseformer. Målet är att 54 procent av nybyggnationen ska bestå av bostadsrätter, 38 procent äganderätter/småhus, medan andelen nya hyresrätter ska uppgå till åtta procent.

Sigtuna kommuns samlade satsningar och åtgärder för att minska segregationen i kommunen består i en reform som går under namnet Samhällsbyggnadslyftet.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen