Andelsägare anklagar bostadsbolag för avtalsbrott – kräver 27 miljoner

/assets/img/25332941-bostadshus-i-hallunda.jpg
Bostadshus i Botkyrka. Foto: Mostphotos
 

Ifjol avbröt Botkyrkabyggen sin satsning på att sälja hyresrätter som andelslägenheter, vilken pågått sedan 2014, och erbjöd sig att köpa tillbaka lägenheter utan hänsyn till att de ökat i värde. Enligt Hem & Hyra anklagar nu 22 andelsägare bostadsbolaget för avtalsbrott och kräver 27 miljoner kronor.

Sedan år 2014 har det kommunägda bostadsbolaget Botkyrkabyggen sålt 65 av sina hyreslägenheter till hyresgäster som andelslägenheter, vilket kan beskrivas som en lightvariant av bostadsrätter. Förra året valde dock bolaget att avsluta ombildnings-projektet, vilket Bostadsrättsnytt skrev om då.

Enligt tidningen Hem & Hyra har Botkyrkabyggen erbjudit sig att köpa tillbaka lägenheterna för samma pris som de en gång såldes för, men 22 av köparna anser att det priset inte är rimligt längre då lägenheterna ökat mycket i värde sedan dess. Totalt kräver de nu 27 miljoner kronor av bolaget som de menar gjort sig skyldig till avtalsbrott. 

Ett exempel är en man med adress på Skarpbrunnavägen i Norsborg som betalade 87 000 kronor för sin lägenhet år 2014. Av bolaget kräver han nu drygt en miljon kronor ytterligare, baserat på vad Botkyrkabyggen själva ska ha värderat lägenheten till.

Tillsammans med de 21 andra köparna av andelslägenheter har de anlitat advokaten Johan Svahn från advokatfirman Glimstedt som företrädare mot bolaget. I en kommentar till Hem & Hyra förklarar advokaten på vilka grunder han menar att bolaget begått avtalsbrott.
– Botkyrkabyggen har konstruerat ett system där de erbjudit hyresgäster att investera i sitt boende. Bolaget har marknadsfört andelslägenheterna med att innehavarna skulle kunna få vara med om en värdeökning i sitt boende. Sedan drar de undan mattan för andelsägarprojektet utan att vilja göra rätt för sig gentemot andelsägarna, säger han.

Enligt Johan Svahn kan lägenhetsaffärerna jämföras med en ombildning till bostadsrätter.
– Det är som att hyresgäster som varit med om en ombildning efter flera år skulle erbjudas att återlösa sina bostadsrätter till fastighetsägaren för det ursprungliga ombildningspriset och utan hänsyn till marknadsvärdet samtidigt som bostadsrättsföreningen upplöstes. Vilka bostadsrättsinnehavare skulle acceptera det? säger han till Hem & Hyra.

Han tillägger också att Botkyrkabyggen bestridit andelsägarnas krav och att nästa steg därför blir att gå vidare juridiskt.
– Vi avser att vända oss till allmän domstol och överväger nu formerna för det eftersom det är så många drabbade. Jag är övertygad om att Botkyrkabyggen i slutändan kommer att behöva rätta till den situation de har skapat, säger han till tidningen.

När Hem & Hyra försöker nå Botkyrkabyggen hänvisas tidningen vidare till bolagets juridiska ombud Henrik Stålhammar som är advokat på Foyen Advokatfirma. Han bekräftar att bolaget valt att bestrida kraven från andelsägarna eftersom de, enligt honom, saknar grund.


Av Botkyrkabyggens hemsida framgår att bostadsbolaget ägs av Botkyrka kommun (inom Stockholms län) och “driver en allmännyttig verksamhet.”

Kort om andelslägenheter (ur Bostadsrättsnytts tidigare artikel i ämnet):

Boendeformen andelslägenheter är ett nytt fenomen på den svenska bostadsmarknaden och kan förklaras som en lightvariant av bostadsrätter. Hyresgäster blir erbjudna att köpa sina lägenhet och ha ansvar för bostädernas inre underhåll, precis som med en bostadsrätt. Huvudägare och fastighetsförvaltare blir den tidigare hyresvärden och till denne betalar köparen en förvaltningsavgift. Hyresgäster som väljer att ingå i andelsägarmodellen blir delägare i hela fastigheten och får via ett avtal med övriga hyresgäster rätten att själv bestämma över sin lägenhet.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen