Budpremien i oktober betydligt högre än i våras

/assets/img/a91f30b3e73bf9a6_org.jpg
Stockholm. Pressbild från Hemnet. Foto: NA
 

Sedan i somras har budpremien successivt återhämtat sig från tappet i våras, och nu har den stigit rejält. På nationell nivå landade den genomsnittliga budpremien på drygt sex procent i oktober, vilket är tre gånger högre än i våras. Det rapporterar Di.

Under våren och sommaren 2020 syntes en tydlig nedgång för budpremierna på den svenska bostadsmarknaden, något som Bostadsrättsnytt rapporterade om då. Budpremien är vad som utgör skillnaden mellan utropspris och slutpris.

Men av tidningen Dagens industris rapportering framgår att premierna nu har börjat stiga, efter en successiv återhämtning sedan i somras. En utveckling som beskrivs som “en spegling” av en het bostadsmarknad där priserna fortsatte uppåt även i oktober.   

Exempelvis ska den genomsnittliga budpremien i Stockholms kommun ligga på nära tolv procent i oktober från att ha legat på drygt sex procent under våren, enligt siffror från Hemnet som Di tagit del av. Snittet för budpremien i Göteborgs kommun uppgår till knappt sex procent för samma period. På nationell nivå ligger snittet för oktober på 6,2 procent, vilket uppges vara tre gånger högre än i våras.
– Generellt kan man säga att budpremierna har följt utvecklingen i övrigt på bostadsmarknaden. Det var en tydlig dipp när oron på marknaden spred sig i våras, och sedan sommaren en successiv återhämtning, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg i en kommentar till Di. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen