Ägardirektiv om fler bostadsrätter i Göteborg

/assets/img/gbg.jpg
Bostäder i Göteborg. Foto: Magnus Rönnkvist / Mostphotos
 

Enligt nya ägardirektiv ska fler av allmännyttans hyresrätter i Göteborg omvandlas till bostadsrätter. Det skriver Hem & Hyra.

Kommunala bostadsbolag i Göteborg har fått i uppdrag att arbeta aktivt för att omvandla fler hyresrätter till bostadsrätter. Enligt tidningen Hem & Hyras rapportering föranledde förslaget många protester innan det klubbades igenom av kommunfullmäktige som en del av budgeten för 2020. 

Från början var de styrande allianspartiernas plan att 4 000 hyresrätter skulle ombildas senast år 2022, inom den nuvarande mandatperioden. Men på grund av stark kritik valde de att omformulera målet till att ”antalet ombildningar inom Framtidskoncernen ska öka”.

I inledningen av sommaren beslutade styrelsen i Framtidenkoncernen (en fastighetskoncern inom Göteborgs Stad) att uppdraget skulle införas i bolagens ägardirektiv. Koncernens ska tidigare ha satt målet att enskilda områden i staden maximalt ska bestå av 75 procent hyresrätter, men vilka kvarter som kan komma att ombildas till bostadsrätter är ännu inte klart. 

Av Hem & Hyras artikel framgår vidare att de kommunala hyresvärdar som påverkas av beslutet är Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder. Deras sammanlagda förvaltning i Göteborg uppgår till 73 000 hyreslägenheter.  


Kort om Framtidenkoncernen
Framtidenkoncernen uppges på deras hemsida vara en fastighetskoncern inom Göteborgs Stad, och enligt deras sida på Mynewsdesk är de “Göteborgs allmännytta och Sveriges största bostadskoncern”. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen