Regeringsbeslut om hyresrabatt för utsatta branscher

/assets/img/5160363-romantic-cafe-on-jarntorget-square-in-stockholm-old-town_.jpg
Gamla stan i Stockholm. Foto: Andrey Omelyanchuk / Mostphotos
 

Nu har regeringen fattat beslut om att införa tillfällig hyresrabatt för utsatta branscher, ett stöd som fastighetsägare kan ansöka om i efterhand från den första juli. Det står att läsa på regeringskansliets hemsida.

Igår den 16 april beslutade regeringen att införa en tillfällig rabatt för fasta hyreskostnader i utsatta branscher. Detta efter att EU-kommissionen under onsdagen godkänt regeringens anmälan om det statliga stödet. 

Hyresrabatten införs i syfte att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet och stödet uppges bygga på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Det står att läsa i en artikel på regeringskansliets hemsida.

I SVT:s Rapport igår kväll sändes ett inslag i ämnet. Där framgick att många hyresvärdar, exempelvis bostadsrättsföreningar, tidigare tvekat inför att använda sig av den 50-procentiga hyresrabatten som till 25 procent finansieras av staten. Orsaken uppges ha varit att regeringsförslaget behövde EU-kommissionens godkännande. Och nu, med kommissionens godkännande, hoppas finansmarknads- och bostads­minister Per Bolund på att fler ska använda sig av stödet. 
– Nu är det ju viktigt att alla fastighetsägare och hyresvärdar tar sitt ansvar och använder det här stödet som vi nu ger från staten, säger han till Rapport. 

Av regeringskansliets hemsida framgår att fem miljarder kronor har avsatts för stödet, som är avsett för utsatta branscher inom sektorer som exempelvis hotell, butikshandel, restauranger, hår- och kroppsvård, tandläkare, och fysioterapeutisk verksamhet. 

I praktiken innebär rabatten att hyresvärdar som sänkt den fasta hyran för hyresgäster under perioden 1 april – 30 juni 2020 kommer att kunna söka stöd för en del av nedsättningen.  

“Kompensationen ges med maximalt 50 procent av den nedsatta fasta hyran, det vill säga själva rabatten, dock maximalt 25 procent av den ursprungliga fasta hyran.”

Förslaget omfattar alla hyresvärdar och man ansöker om kompensationen i efterhand, digitalt via länsstyrelsernas webbplatser. Ansökningsperioden ska pågå från första juli till och med sista augusti i år.  

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen