Majoritet av Stockholms kommuner genomförde inte byggplaner

/assets/img/mostphotos/34885603-kran-lyftkran.jpg
Foto: Mostphotos
 

Tusentals utlovade bostäder i Stockholm byggdes aldrig under 2018 trots att bostadsbristen länge varit stor i länet. Det är totalt 16 av 26 kommuner i länet som byggt färre bostäder än planerat och sämst på att hålla sitt bygglöfte var Tyresö kommun. Detta rapporterar Mitt i som tagit del av en rapport från Region Stockholm.

Att det råder bostadbrist i Stockholms län är inget nytt. Trots det klarade inte majoriteten av kommunerna i länet att bygga de bostäder de lovat under fjolåret. 2018 lovade kommunerna att de skulle bygga 17 259 bostäder och 15 176 av dessa byggdes. Det blev totalt 2353 bostäder färre än vad som planerats. Det visar en ny rapport från Region Stockholm som Mitt i tagit del av. 


I fjol klarade 16 av Stockholms läns 26 kommuner inte att uppfylla de löften om nya bostäder de avlagt. Sämst av kommunerna blev Tyresö, som lovade att bygga 659 bostäder men endast byggde 12 stycken. Även Danderyds kommun byggde betydligt färre bostäder än vad de lovat. Planerat var 150 bostäder men endast 16 blev byggda. Nacka höll inte heller sina löften. I kommunen skulle 1609 bostäder byggas medan 869 faktiskt uppfördes, en skillnad på 740 lägenheter.


Det finns också kommuner i länet som byggt mer än vad de utlovat. Ekerö hade planerat för 50 nya bostäder men byggde 358 stycken och Vallentuna byggde 270 nya lägenheter när de lovat 70. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen