Lägsta utbudet av bostadsrätter på tre år

/assets/img/mostphotos/34784212-kungsholmen.jpg
I Stockholm har utbudet av bostadsrätter till salu minskat rejält. Foto: Mostphotos
 

I november var utbudet av bostadsrätter på bostadssajten Hemnet det lägsta som uppmätts sedan 2016. Det skriver Dagens industri.

Antalet bostadsrätter som ligger ute till salu på Hemnet har minskat under en längre tid och ligger nu på den lägsta nivån för en novembermånad sedan år 2016. Utbudet var i november sex procent lägre än samma månad förra året.
– För andra månaden i rad minskar utbudet i årstakt. Intressant är att också tvåårstakten sjunker, när man jämför med den stökiga perioden 2017. Särskilt i Stockholm är det en väldigt kraftig nedgång i utbudet jämfört med november 2017, nästan 20 procent i kommunen och 30 procent innanför tullarna, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.  


Dagens industri skriver att utbudet av bostadsrätter har minskat med tio procent i Stockholms län sedan november i fjol. Samtidigt är det en högre aktivitet på bostadsmarknaden just nu. Det kan påverka utbudet då det som läggs ut snabbare säljs.
– En möjlig tolkning är att säljarna inte är lika angelägna om att hålla ut med försäljningen in i det sista som de kan ha varit i en svagare marknad. Vi hör också anekdotiskt om allt fler budgivningar som drar iväg, säger Staffan Tell.


På grund av att utbudet av bostäder som ligger ute för försäljning varierar kraftigt beroende på säsong är det mest rättvisande att jämföra samma period under olika år.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen