Andelen utdragna lägenhetsaffärer ökar

/assets/img/24416648-gamla-stan-stockholm_.jpg
Stockholm. Foto: Mostphotos
 

I år har andelen lägenhetsförsäljningar som dragit ut på tiden varit större än ifjol och under 2017. Det visar en ny kartläggning från Booli.

Andelen lägenhetsförsäljningar som dragit ut på tiden har visat sig öka i år, jämfört med ifjol och året dessförinnan. Detta enligt en ny kartläggning från bostadssajten Booli. Skillnaden i tidsåtgång mellan att sälja ett attraktivt objekt jämfört med ett mindre attraktivt uppges också ha ökat.  
 
Den andel av lägenhetsaffärerna som tagit längst tid under 2019, vilket uppgår till tio procent, var snabbare avklarade under både förra året och 2017. Och den andel av bostadsförsäljningarna som inneburit de “mest hetsiga” budgivningarna, som också uppgår till tio procent, säljs nu ännu snabbare än tidigare.  

Matilda Adelborg, pressansvarig hos Booli. Pressbild från Booli Matilda Adelborg, pressansvarig hos Booli. Pressbild från Booli

– Kartläggningen visar att det i Stockholm och Göteborg är en högre andel bostadsaffärer som tar tid. Malmö sticker ut genom att ha en lägre andel långdragna budgivningar. Tittar man på riket men med storstäderna exkluderat ser vi samma trend som i landets två största städer – det är helt enkelt en större skillnad mellan ett lättsålt och ett svårsålt objekt nu, förklarar Matilda Adelborg, pressansvarig hos Booli, för Bostadsrättsnytt.

Hon berättar också att andelen budgivningar i Stockholm som pågår i tio dagar eller mer, nu är dubbelt så stor än för två år sedan.

Annonstiderna bedöms fortfarande som korta. Sett till rikssnittet för 2019 så ligger en lägenhetsannons ute i 17 dagar, förra året var snittet 18 dagar. 


Not: Statistiken avser lägenheter, exklusive nyproduktion. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen