Svalt intresse för ombildningar i Stockholms ytterstad

/assets/img/mostphotos/23188453-rinkeby.jpg
Rinkeby i Stockholm. Foto: Mostphotos
 

Intresset från hyresgäster för att ombilda till bostadsrätt är lågt i ytterstaden. Flest anmälningar kommer från Västertorp, Grimsta och Fagersjö, rapporterar Dagens Nyheter (DN).

Stockholms tre kommunala bostadsbolag har hittills fått in 12 anmälningar från hyresgäster som vill bilda bostadsföreningar. Stockholmshem har fått en anmälan från Västertorp och en från Skärholmen. Tre anmälningar har inkommit till Familjebostäder från Fagersjö och en från Västertorp. Svenska Bostäder har fått in tre anmälningar från Grimsta, en i Skärholmen, en i Hässelby gård och en i Bagarmossen.
– Jag måste säga att resultatet är enligt mina förväntningar, givet att det är ett knepigt läge på bostadsmarknaden. Det är väldigt dyrt att låna och amorteringskraven har skärpts, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad, till DN. 


I början av februari i år fick ombildningarna grönt ljus av kommunfullmäktige. Erbjudandet om att ombilda till bostadsrätter har gått ut till 12 600 lägenheter i elva stadsdelar i Stockholm. De aktuella stadsdelarna är Rinkeby, Grimsta, Husby, Hökarängen, Rågsved, Hässelby gård, Fagersjö, Skärholmen, Bagarmossen, Västertorp och Sätra. De inkomna intresseanmälningarna berör totalt 1 390 lägenheter. Sista datum för att lämna in en intresseanmälan är den 31 december. 


DN skriver att Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska Bostäder kommer att pausa dyra renoveringar och värdehöjande arbeten i de bostäder som skickat in en intresseanmälan.
– Det är för att staden inte ska göra en planerad investering på flera hundra miljoner i fastigheter som inom någon månad kan komma att ombildas. Men akuta åtgärder görs givetvis fortfarande. I och med tidsramen är det heller ingen större upprustning som stoppas, säger Dennis Wedin till DN.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen