Många fler bostadsrätter till salu i sommar jämfört med 2016

/assets/img/mostphotos/33032996-aug-28.jpg
Stockholm. Foto: Mostphotos
 

Under sommaren har antalet bostadsrätter till salu ökat i hela landet, enligt en kartläggning gjord av Booli och SBAB.

Enligt kartläggningen från Booli och SBAB fanns det totalt 12 373 begagnade bostadsrätter till salu i Stockholms län under juli och augusti i år, jämfört med 5883 under samma period 2016. I hela Sverige är utbudet på begagnade bostadsrätter nästan dubbelt så stort som 2016, då det fanns 16 171 på marknaden under perioden och 32 836 i år. Statistiken är baserad på siffror från perioden 1 juli till 21 augusti. 


Enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, finns det flera förklaringar till det ökade utbudet. En kan vara det stora antalet nyproduktioner.
– Det är en tröghet i marknaden som gör att bostadsrätterna inte säljs lika snabbt. När man flyttar in i nytt är omsättningen som allra högst det första året. Det är då man inser att det kanske blev lite för dyrt och det är lättare att flytta då. Så fort som du har bott i bostaden räknas den som begagnad, säger hon till Bostadsrättsnytt.


En annan anledning är att de som inte fick sin lägenhet såld under våren har låtit bostaden vara ute till salu även under sommaren. Claudia Wörmann tror att marknaden kanske kommer att se annorlunda ut framöver, då statistiken visar att nyproduktionen påverkar beståndet av begagnade bostäder på olika sätt.
– Jag tror nog att vi kommer att sälja av lite nu. Nu kommer det inte ut så mycket nyproduktion, så jag tror att det totala utbudet kommer att minska. Vi har nog sett toppen nu. Tittar vi på nästa sommar tror jag att det kanske är lite lägre, säger Claudia Wörmann.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen