Antalet privatförsäljningar av bostäder minskar i Skåne

/assets/img/mostphotos/31289193-malmo-inre-hamn.jpg
Malmö. Foto: Mostphotos
 

Det är allt färre skåningar som säljer sin bostad på egen hand enligt siffror från Blocket. Köp- och säljsajten har upplevt en kraftig minskning av privata bostadsannonser de senaste tio åren. På tio år har privatförsäljningen av lägenheter minskat med 77 procent i Skåne, rapporterar Dagens Industri (DI).

Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan har bett Blocket att ta fram statistik över antalet bostadsannonser där privatpersoner själva säljer sin bostad. Under en tioårsperiod är trenden tydlig – allt fler väljer bort privatförsäljningar och vänder sig istället till en mäklare. Antalet bostadsannonser med privatförsäljning minskade för både villor och lägenheter, men det är lägenheterna som står för den största minskningen. I hela Sverige har antalet annonser minskat med 69 procent under perioden januari–juli i år, jämfört med samma period 2010. I Skåne har minskningen varit ännu större med 77 procent.
– Bostadspriserna har stigit kraftigt de tio senaste åren, och med större belopp på spel tar nog lejonparten det säkra före det osäkra och nyttjar mäklarnas räckvidd för att nå så många spekulanter som möjligt. Jämfört med privatpersoner kan mäklarna också exponera bostäderna på ett helt annat sätt med olika verktyg, bland annat på vår plattform, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket, till DI.


Det relativt lilla utbud av bostäder som ligger ute för privatförsäljning tror Linnéa Aguero är bostäder med lägre marknadsvärden. Då kanske inte ägaren är motiverad att betala mäklararvode. Köper man en bostad av en privatperson gäller inte konsumentlagstiftningen utan istället köplaget. Här kan inte Konsumentverket hjälpa till och köparen och säljaren kan komma överens om andra bestämmelser än vad lagen säger. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen