Mäklarna och svenska folket överens – bygg billigare bostäder

/assets/img/mostphotos/g0024167-(1)-1562262556.jpg
Foto: Pressbild Fastighetsbyrån
 

Fördelen för köparna på nyproduktionsmarknaden är fortfarande stark, även om den minskat. Nu anser både mäklare och svenska folket att det måste byggas billigare bostäder för att marknaden ska sättas igång. Detta framkommer av ett pressmeddelande från Fastighetsbyrån.

Enligt Fastighetsbyråns senaste mäklarpanel, som genomfördes 13–19 juni, har köparna fortfarande en fördel på nyproduktionsmarknaden. Enkäten gick ut till 406 mäklare från Fastighetsbyrån, och de fick ge sin uppfattning om fördelningen på marknaden för nybyggen. På en skala noll till tio, där noll representerar köparna och tio säljarna, landade snittet på 3,28. Det råder alltså stor fördel för köparna, men snittet har minskat sedan april då siffran landade på 3,15.
– På marknaden i stort ser vi en stabilisering och det närmar sig jämnvikt mellan köpare och säljare. När det gäller nyproduktion är det fortfarande helt klart köparnas marknad, även om efterfrågan ökat marginellt den senaste tiden. Affärsmodellen för nyproduktion bygger på att priserna stiger kontinuerligt vilket de gjorde i Sverige under många år. Nu har vi en annan situation och det märks. Det går fortfarande att sälja men läge och utformning är extremt avgörande, säger Henrik Lenander, affärsområdesansvarig nyproduktion på Fastighetsbyrån, i pressmeddelandet.


I enkäten besvarade mäklarna även vad som skulle öka efterfrågan mest. En dryg tredjedel uppgav att det behövs byggas billigare bostäder. I en undersökning från i våras, gjord av Sifo på uppdrag av Fastighetsbyrån, framkommer det att svenskarna håller med om att de billigare bostäderna behövs. I undersökningen svarade 51 procent att det är oattraktiv med nyproduktion, och av dem menar 68 procent att det är de höga priserna som är anledningen till detta.
– Prisökningar på marknaden generellt, och möjlighet att göra bra affärer, drev länge efterfrågan på nyproduktion. Det har tyvärr också lett till att utformning och prissättning inte främst utgått från köparnas behov. Vi har nu ett stort utbud av likriktade bostäder, som byggts för de som redan är inne på bostadsmarknaden, som upplevs som dyra. Vad som behöver byggas nu skiljer sig mycket från ort till ort men överlag behövs det billigare alternativ anpassat för de som vill in på marknaden och äldre som vill ha mindre, säger Henrik Lenander, i pressmeddelandet.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen