Färre bostäder byggs i landet

/assets/img/bilder_nyheter/Västerås_LM/jm.jpeg
Lyftkran vid bostadsbygge i Stockholm. Foto: Linda Myrin
 

På riksnivå minskar byggandet av nya bostäder, men utvecklingen i landet varierar. Detta enligt Boverkets senaste prognos.

Av Boverkets senaste prognos framgår att bostadsbyggandet i Sverige minskar. Det står att läsa i ett pressmeddelande från myndigheten. Under 2019 beräknas bygget av 49 000 bostäder påbörjas, vilket jämfört med förra årets resultat är minskningen elva procent. Under år 2020 väntas bygget av 46 500 nya bostäder påbörjas.

Det största tappet återfinns i kategorin bostadsrätter, där byggandet spås sjunka med 20 procent i år. Samtidigt minskar antalet påbörjade hyresrätter med fem procent, medan byggandet inom kategorin småhus väntas gå ned med runt 15 procent.

Dock ser utvecklingen runt om i landet ut att variera, så även i storstäderna. Antalet påbörjade bostäder i Storstockholm under 2019, kommer enligt prognosen att bli hälften så många som år 2017. Antalet i Storgöteborg förväntas bli oförändrat under samma period. I Stormalmö minskar byggandet i år, men antalet påbörjade bostäder per 1000 invånare beräknas ändå bli dubbelt så många som i Storstockholm. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen