Fler befintliga lägenheter till salu

/assets/img/mostphotos/23779040-goteborg.jpg
Bostäder i Göteborg. Foto: Mostphotos
 

Utbudet av befintliga bostadsrätter i landet var fler i april 2019 än under samma månad förra året, samtidigt som antalet utannonserade lägenheter inom det befintliga beståndet minskade. Det visar en undersökning från SBAB.

Med hjälp av statistik från bostadssajten Booli har banken SBAB tittat närmare på utbudet av bostadsrätter på den svenska marknaden, inom kategorierna nyproduktion och befintligt bestånd. Resultatet för april i år har jämförts med siffrorna för samma månad i fjol. Underlaget är baserat på antalet bostadsrätter till salu per kategori och län, i form av aktiva bostadsannonser.

Slutsatsen blev att det genomsnittliga utbudet av nyproducerade bostadsrätter på marknaden minskade under april 2019, samtidigt som antalet annonser för bostadsrätter inom det befintliga beståndet ökade under samma period.
– Förklaringen till det ökade utbudet på begagnatmarknaden ligger inte i att fler vill säja sina bostadsrätter samtidigt, orsaken ligger i att fler väljer att sälja innan de köper ny bostad, det påverkar förmedlingstiderna. För ett par år sedan var det vanligt att bostäder såldes innan visning, något som idag är väldigt ovanligt, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande från banken.

Enligt en tabell i pressmeddelandet minskade utbudet av nyproducerade bostadsrätter i åtta av länen, i april 2019 jämfört med samma månad 2018, medan andelen inom det befintliga beståndet ökade i alla län med undantag för Örebro och Gotland. Några av de län där utbudet av nya bostadsrätter minskade var Stockholms län, Uppsala län och Västernorrlands län. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen