Mäklarpanelen: Köparnas fördel på marknaden avtar

/assets/img/mostphotos/25580162-bostader-i-malmo.jpg
Bostäder i Malmö. Foto: Mostphotos
 

Fördelen för köpare på bostadsmarknaden minskar. I alla fall om man får tro resultatet av Mäklarpanelen som genomfördes i april.

I den senaste undersökningen Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, som genomfördes i april i år, tillfrågades 405 mäklare om läget på bostadsmarknaden. Resultatet visar bland annat att fler nu anser att fördelen för köpare på marknaden avtagit. Tendensen är genomgående i alla segment som redovisas, och förändringen är extra tydlig i Stor-Malmö och Stor-Stockholm. Sist man noterade en lägre fördel för köpare i dessa två områden var under augusti 2017.

De tillfrågade fick bland annat ranka vilka som hade den största fördelen på bostadsmarknaden i dagsläget; köparna eller säljarna. Varje mäklare ombads välja en siffra mellan noll och tio, där låga tal gav köpare fördel, medan höga innebar fördel för säljare. Noll skulle ge maximal fördel åt köpare, medan tio skulle innebära största möjliga fördelen för säljare. Snittet denna gång blev 4,52, vilket kan jämföras med 4,19 då frågan ställdes i januari.

I Stor-Stockholm blev snittet 3,8 då frågan ställdes under april i år, och i augusti 2017 blev snittet 4,61. Snittet i Stor-Malmö för samma fråga blev 5,26 nu i april, och 7,11 i augusti 2017. I januari i år var snittsvaret bland mäklarna 3,12 för Stor-Stockholm, och 4,38 för Stor-Malmö.
– Det kan vara ett trendbrott vi ser med ökad efterfrågan i hela landet. Vi såg lite av samma tendenser för ett år sedan men nu är det mycket mer påtagligt. Antal försäljningar har också ökat i mars vilket är ett tecken på att köpare och säljare har närmat sig varandra i förväntningar, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

Fastighetsbyrån är en stor mäklarkedja av typen franchise som inriktar sig på den svenska bostadsmarknaden. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen