Stort fall för nyproduktion att vänta

/assets/img/mostphotos/23594673-ncc-byggarbetsplats.jpg
Foto: Mostphotos
 

Mellan år 2017 och 2021 bedöms byggandet av nya bostadsrätter i landet sjunka med över 70 procent. Enligt Prognoscentret kan överproduktion vara en bidragande orsak till utvecklingen.

Nyproduktionen av bostadsrätter spås bromsa in rejält. Det visar en ny rapport från analysföretaget Prognoscentret. Utvecklingen tros bero på en överproduktion av bostadsrättslägenheter i kombination med kreditbegränsningar och sjunkande bostadspriser. Sammantaget har dessa faktorer bidragit till att färre vill köpa bostäder på ritning, även om det finns regionala variationer.

Från år 2017 då marknaden för nyproducerat toppade, fram till år 2020, bedöms andelen påbörjade bostadsrätter i flerbostadshus minska med 76 procent. Bengt Henricson, marknadsanalytiker hos Prognoscentret berättar för Bostadsrättsnytt att antalet väntas sjunka från 25 000 ned till 6 000.

Enligt analysföretagets bedömning tar bostadsbyggandet fart igen under 2021. Rapporten bygger bland annat på statistik från myndigheten Statistiska centralbyrån (SCB).

Prognoscentret är ett oberoende företag som levererar marknadsanalyser inom bygg, bostad och fastighet. Företaget har varit verksamt sedan år 1978.   

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen