Många kollar upp föreningens ekonomi inför lägenhetsköp

/assets/img/mostphotos/bild_mostphotos.jpg
Foto: Mostphotos
 

Få bostadsrättsägare har koll på föreningens ekonomi, trots att över hälften kollade upp just detta inför lägenhetsköpet. Det framgår av Sveriges Bostadsrättsrapport 2019 från SBC.

I veckan publicerades Sveriges Bostadsrättsrapport 2019, där över 1000 bostadsrättsinnehavare svarat på frågor om hur de ser på svenska bostadsrättsföreningar. Frågorna har handlat om ekonomi, juridik, framtid och hållbarhet. Undersökning har genomförts av Ipsos NORM och bakom rapporten står Sveriges BostadsrättsCentrum (SBC).

Bland annat visar rapporten att 45 procent av de tillfrågade är oroliga för eventuella räntehöjningar, en ökning med 17 procentenheter från förra året. Varannan uppgav också att de känner oro inför att styrelsen saknar kompetens inom kategorin ekonomi. 12 procent av bostadsrättsägarna svarade att de oroar sig för att styrelsen fifflar med ekonomin.

Över hälften av de tillfrågade uppgav att de själva har mindre eller ingen koll på sin bostadsrättsförenings ekonomi. Och 60 procent svarade att de kollade upp föreningens ekonomi inför sitt senaste bostadsköp. En stor del av de tillfrågade tyckte att det är berättigat att neka medlemskap i en bostadsrättsförening, om en köpare har betalningsanmärkningar.

Undersökningens resultat visar även att många är bekymrade över att föreningen inte planerar tillräckligt för framtidens utmaningar. 42 procent svarade att frågor om social och ekologisk hållbarhet skulle kunna diskuteras mer, eller att de inte diskuteras alls.

Och 46 procent tror att solceller är den bästa investeringen för att öka värdet på bostaden, på andra plats kom Gym/Spa. 40 procent svarade laddstationer till elbilar, och 22 procent bilpool.   

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen