Färre bud på lägenheter i landet

/assets/img/mostphotos/18939129-city-of-gothenburg-by-the-river-travel-sweden.jpg
Göteborg. Foto: Mostphotos
 

I snitt var antalet bud per budgivning i Sverige färre den senaste månaden, än under samma period 2016. Störst var skillnaden i Göteborg. Det visar ny statistik från Booli.

Enligt siffror på riksnivå från bostadssajten Booli har antalet bud per budgivning sjunkit den senaste månaden, jämfört med samma tid för två år sedan. Under perioden 20 oktober till 20 november lades i snitt tre bud mer under 2016 än i år. Men tittar man ett år tillbaka i tiden låg rikssnittet för perioden lägre då än nu, år 2017 lades det i snitt 0,7 bud färre än under 2018.

Och i snitt höjdes slutpriserna på lägenheter i landet med 7,1 procent under budgivning, enligt statistik för den senaste månaden. 2016 var skillnaden mellan utropspris och slutpris 15,4 procent, alltså 8,3 procentenheter lägre i år än för två år sedan. 

– Nu kan spekulanter, utifrån utropspriset, avgöra om det är värt att gå på visning. Tidigare har du behövt ta höjd för att slutpriset landar långt över utropspriset, det har helt enkelt varit svårt att veta vilka bostäder det är lönt att besöka visningen för, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli i ett pressmeddelande.

När det kommer till storstäderna var skillnaden under perioden störst i Göteborg, med i snitt 4,5 färre bud under 2018 jämfört med 2016. I Stockholm sjönk antalet med 2,5, så även i Malmö. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen