Stigande bopriser i Stockholm och Göteborg

/assets/img/skarmavbild-2023-01-26-kl.-09.51.17.png
Lägenheter på Södermalm i Stockholm. Foto: Roland Lundgren / Mostphotos
 

Efter en nedgång i slutet av förra året vände priserna på bostadsrätter i landets två största städer upp under första halvan av januari 2023. Störst uppgång noterades i huvudstaden. Det visar ny statistik från Valueguard.

I december 2022 sjönk bostadsrättspriserna i Stockholm med 0,3 procent och för Göteborg blev noteringen minus 0,6 procent. I Malmö minskade priserna med 0,8 procent. Detta enligt Valueguards senaste uppdatering av prisindexet HOX som återfinns på statistikproducentens hemsida.

Uppdateringen innehåller också statistik för prisutvecklingen i Stockholm och Göteborg under första halvan av januari i år. Den visar på en uppgång om två procent i huvudstaden och plus 1,4 procent, jämfört med december som helhet. Valueguard tillägger dock att januari tenderar att vara en stark månad på bostadsmarknaden.

Fastighetsmäklaren Bjurfors Sveriges vd, Fredrik Kullman, kommenterar Valueguards siffror i ett pressmeddelande.
– Det har varit en stark start på året med ökad efterfrågan, högt tryck på visningarna och fler avslutade affärer. Det är en ordentlig scenförändring mot hur det såg ut under stora delar av förra året då det till och med förekom att vi hade nollvisningar. Nu har vi ibland fulla visningar och för första gången på länge ser vi även budgivningar. Att priserna kommit ner är förstås ett viktigt skäl. Ett annat är att vi haft ett historiskt långt vacuum på marknaden som skapat ett uppdämt behov, säger han.

Fredrik Kullman tillägger att den tydliga uppgången i Stockholm är intressant, speciellt eftersom bostadsmarknaden i huvudstaden brukar peka ut riktningen.
– Samtidigt vill jag inte vara för snabb med att tala om en vändning. Det finns fortfarande många orosmoln och januari brukar vara en bra månad på bostadsmarknaden.

Indexet HOX baseras på en teknologi som tar hänsyn till bostadstyp och mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index (HOX) har utvecklats i samarbete med KTH. Indexet distribueras av Nasdaq OMX och bygger på data från Svensk Mäklarstatistik AB och Lantmäteriet.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen