SEB: Hushållens boprisförväntningar vänder ned

/assets/img/vy-over-gbg.png
Vy över Göteborg, Västra Götaland. Foto: Mostphotos
 

Efter att ha ökat tre månader i rad vänder hushållens boprisförväntningar ned i december på riksnivå. Även i regionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne minskar optimismen. Det visar SEB:s Boprisindikator.

Förra månaden steg SEB:s Boprisindikator med två enheter, vilket då innebar att hushållen justerat upp sina boprisförväntningar tre månader i rad. Indikatorn visar skillnaden mellan andelen svenska hushåll som tror på stigande priser det kommande året och andelen som tror på fallande.

Dock ser trenden nu ut att vara bruten, enligt nya siffror från banken. I december 2022 sjunker boprisindikatorn med tre enheter, från minus 33 i november ned till minus 36. 

– Hushållen avslutar året med att justera ner sina boprisförväntningar för 2023, vilket är ett ganska rimligt agerande när vi blickar mot en lågkonjunktur som kommer att återspeglas i åtstramade hushållsbudgetar och minskad konsumtion, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande från banken.

Ser man till utvecklingen på regional nivå landar indikatorn i ett intervall mellan minus 28 och minus 45 enheter. I Västra Götaland minskar indikatorn med 13 enheter ned till 45, och i både Skåne och Stockholm sjunker den med fem enheter för att landa på 37 respektive 27.

I Norrland däremot så stiger indikatorn med tolv enheter upp till minus 28, samtidigt som en uppgång om sex enheter till minus 31 noteras för Svealand utom Stockholm. I Östra Götaland ökar indikatorn med fem enheter för att landa på minus 38.

Boprisindikatorn är en månatlig undersökning som genomförs av Demoskop på uppdrag av SEB. Den senaste undersökningen ska bygga på runt 1 000 webbintervjuer med svenska hushåll, gjorda under perioden 29 november till sjätte december i år.  

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen