Hemnet: Kraftigt sjunkande boprisförväntningar

/assets/img/hemnet_tablet_2.jpg
Pressbild Hemnet
 

Hushållens förväntningar på bopriserna sjunker betydligt i juni. Nu tror en majoritet på lägre priser kommande halvår, enligt Hemnets senaste köparbarometer.

I juni spår 51,2 procent av hushållen fallande bopriser det kommande halvåret. Det visar bostadssajten Hemnets senaste köparbarometer. Jämfört med resultatet 35,57 procent i maj är det en ökning med 30 procentenheter.

Samtidigt minskar andelen som tror på stigande bopriser från 26,01 procent ned till 19,9 procent under samma period. Gruppen som förutspår oförändrade priser går från 38,42 procent i maj ned till 28,89 i senaste mätningen.

Källa: Hemnet Källa: Hemnet

Enligt Hemnets analytiker Erik Holmberg kan utvecklingen kopplas till Riksbankens reporäntehöjning den 28 april.
– De senaste månadernas minskade prisförväntningar är ett resultat av den höjda räntan och branta stigningen av räntebanan som Riksbanken förutspår. Sedan dess har det också kommit prognoser och scenarier från bank och myndihetshåll där man menar att priserna på bostäder kommer att gå ner framöver. Den senaste månaden ser vi dessutom en svagare prisutveckling och en mer försiktig marknad generellt vilket köparna känner av, och den utvecklingen i sig medför också en ökad tro på sjunkande priser framöver, säger han till Bostadsrättsnytt.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen