Valueguard: Fortsatt boprisnedgång i huvudstaden

/assets/img/img-4832.jpg
Bostäder i Stockholm. Foto: Linda Myrin
 

Under första halvan av maj fortsatte bostadsrättspriserna i Stockholm att sjunka, efter en nedgång i april. Det visar Valueguards boprisindex.

I mars 2022 skedde en inbromsning på marknaden för bostadsrätter i Stockholm, vilket följdes av en nedgång om 0,9 procent i april. Och även för första halvan av maj sjönk priserna i huvudstaden, enligt statistikproducenten Valueguards senaste boprisindex (HOX). Jämfört med april som helhet blir nedgången under första halvan av maj 1,7 procent. Under samma period gick bostadsrättspriserna i Göteborg ned med 1,3 procent, för april blev noteringen plus 0,1 procent.

Priserna på bostadsrätter i Malmö ökade med 1,5 procent förra månaden, samtidigt som utvecklingen på riksnivå landade på minus 0,4 procent. Efter säsongsjustering uppges resultatet dock bli plus 0,3 procent. I ett pressmeddelande ger Valueguard följande kommentar:

“Säsongsjusteringen i april blir kraftig för bostadsrätter. Det beror på att prisförändringarna i april varit ganska heterogena, särskilt på senare år. Exempelvis kom den stora nedgången i prisindex i början av coronapandemin i just april, år 2020. Därför uppmanar vi till försiktighet i tolkningen av denna månads säsongsjusterade värden.”


Indexet HOX baseras på en teknologi som tar hänsyn till bostadstyp och mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index (HOX) har utvecklats i samarbete med KTH. Indexet distribueras av Nasdaq OMX och bygger på data från Svensk Mäklarstatistik AB och Lantmäteriet.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen