Blandad boprisutveckling i Stockholms stadsdelar

/assets/img/21047262-vasastan.jpg
Lägenheter i Vasastan, Stockholm. Bildkälla: Mostphotos
 

Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar på en blandad prisutveckling för bostadsrätter i Stockholm på stadsdelsnivå. Under den senaste tremånadersperioden har priserna ökat mest på Essingen och i Vasastan-Norrmalm, där även stadens högsta kvadratmeterpris återfinns.

De tre senaste månaderna, september-november 2021, har priserna på bostadsrätter i Stockholms kommun ökat med i snitt 2,6 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Bostadsrättsnytt har också tittat närmare på prisutvecklingen i Stockholms olika stadsdelar under perioden och statistiken visar på en ganska blandad utveckling inom kommunen.

Störst uppgång under perioden noterades för bostadsrätter på Essingen där resultatet blev plus 3,6 procent, följt av Vasastan-Norrmalm där priserna ökade med 2,8 procent. För både Kungsholmen och Östermalm noterades plus 2,7 procent.

Samtidigt sjönk bostadsrättspriserna med 3,1 procent i Spånga-Kista och i Hässelby-Vällingby blev resultatet minus 1,9 procent. För bostadsrätter i Hägersten-Liljeholmen noterades minus 0,6 procent.

Kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i centrala Stockholm landade på i snitt 107 206 kronor. Högst kvadratmeterpris återfinns i Vasastan-Norrmalm där priset nu ligger på 117 549 kronor per kvadratmeter, följt av stadsdelen Östermalm med ett snittpris på 115 384 kronor per kvadratmeter.

Totalt såldes 7 482 lägenheter i Stockholms kommun från september till och med november i år, jämfört med 8 041 ifjol och för samma månader år 2019 (året innan coronapandemin bröt) ut blev noteringen 6 899.  

Prisutveckling på bostadsrätter i Stockholms stadsdelar de tre senaste månaderna:

Källa: Uppgifter hämtade från Svensk Mäklarstatistik efter uppdatering den åttonde december 2021

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan. Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. 

Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. Prisstatistik som tas upp i artikeln avser genomsnittliga resultat. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen